Klubbens Instruktörer

Sture Karlsson

0304-44277
Mail  

Då jag, för ca 10 år sedan, blev instruktör var det en generationsväxling. Svante hade slutat och Björn Larsson skulle sluta, så behovet var stort.

Att utbilda sig till instruktör är utvecklande och på köpet lär man sig kanske hur man ska lära sin egen hund.

Det är en växlande uppgift man tagit på sig, ibland går det skitbra dvs både hundar och hundförare förstår vad man försöker lära ut, men ibland känner man sig ganska misslyckad, även solen har sina fläckar!!

Torkel Olausson

0708-849549
Mail  

Karin Standar - Instruktör & Utbildningsansvarig

0304-660007
0708-849551
Mail


Jag är född och uppvuxen i Göteborg i en djur och naturintresserad familj.

Djur av olika slag har jag alltid haft omkring mig, framförallt hundar.

Vi tillbringade all ledig tid på vårt fritidsställe i Ödsmål nära Hällungen.

Där fann jag mig snabbt tillrätta i ladugårdarna bland kor, hästar och de snälla bönderna.

Gymnasiet gick jag på Dingleskolan och träffade där en drömprins från Tjörn.

1977 flyttade vi ihop och Torkel köpte en border collie-valp, Anja som omedelbart vann hela mitt hjärta. Hon visade oss vad en border collie är för en hund och vad de kan. Med henne följde också medlemskap i Svak.

Vi hade mjölk-kor i 22 år och underbara border collies som hjälpt oss varje dag har följt  genom åren. Hämta korna solglittrande mornar, hämta ungdjur på rymmen i skog och berg och ibland på landsvägen. Vilken trygghet att ha en vältränad vallhund som bästa vän och oersättlig hjälp.

Får hade vi i liten skala samtidigt med mjölkkorna.

År 2000 slutade vi med korna och byggde upp en större fårbesättning med gotlandsfår som är vackra, smarta och finurliga får som har humor. Och som passar bäst för vår lammuppfödning. Under några år hade vi 220 tackor, nu är de något färre.

En affärsidé var naturvård genom bete på öar i Stigfjorden och här hemma på Tjörn.

Allt kött, skinnen och en del ull säljer vi själva, detta blev möjligt tack vara det fina slakteriet i Varekil.

Hur skulle vi klara detta utan vältränade och välutbildade vallhundar?

Dom gör ett suveränt jobb, speciellt ute på öarna. Och vilken lycka och förmån att få arbeta med dem.

Åker på vallhundstävling gör jag då och då. Det tycker jag är kul. Det är utvecklande och hemmajobbet blir bättre när man tränar för tävling.

Jag har haft hemska tävlingsnerver som jag jobbat med. Nu känner jag mig mest ivrig att få starta.

Nu har jag varit instruktör i ganska många år och det är jättekul.

Jag vill så gärna att kursdeltagarna ska få känna känslan av en bra vallhund. Förstå hur den jobbar och funkar. Inse vilket jobb den kan göra och hur mycket hjälp man får. Och vikten av att vi tar tillvara deras unika vallningsegenskaper.

Respekten för djuren som vallas är stor. Kursfårens uppgift är att utbilda vallhundar och deras människor. För en god djurhantering.

Deras uppgift är inte att vara aktivitetsobjekt eller leksaker.

Hans Nilsson

070-208 31 69

Mail  

www.artfarm.n.nu


Våren 2014 flyttade jag till Grebbestad. Samtidigt lämnade jag min gamla klubb, Sjuhäradsvallarna, och blev ny medlem i Bohuslän Dals Vallhundsklubb. Anledningen till att vi sålde gården – belägen utanför Varberg, där vi bl.a. hade får och vallhundar – var en önskan att bo närmare barn och barnbarn. Men också en önskan att slippa allt det ”tråkiga” arbete som gård och produktion oundvikligen kräver.

Flytten till Bohuslän innebär att jag kan odla mitt intresse för djur och vallning samtidigt som jag slipper mödosamt underhåll och tyngande ansvar. En dotter och svärson driver en fårgård utanför Fjällbacka. Sommartid betar djuren, inklusive en del nöt på öar och strandängar i Västkuststiftelsens regi, norr och söder om Grebbestad. Nu bor vi i omedelbar närhet till Tjurpannans naturreservat som omfattar 500 hektar och erbjuder svindlande naturupplevelser och fantastiska vallningsmöjligheter i tuff miljö och skarpt läge.

För mig är träning av vallhundar och kursverksamhet ett sätt att förena nytta med nöje. I Sjuhäradsvallarna var jag instruktör och utbildningsansvarig. Jag är inte längre djurägare, men har tillgång till min dotters djur och marker och kan, lyckligtvis, ägna mig åt vallhundsträning och erbjuda kurser även efter flytten till Bohuslän.

Eftersom en hel del årslamm behålls över vintern kan jag sannolikt hålla kurser i princip året runt.

Zonja Ottosson

0705-185020

Mail

Hundar har det liksom alltid funnits intill mig. Under min uppväxt fanns det hundar i familjen.

Jag har haft egna hundar av olika raser som jag tränat med sedan början av 80-talet. Den första bordercollien flyttade in 1997, sedan dess har det blivit några Bc till under åren … 

I dagsläget har jag fyra bordercollies som hjälper till i arbetet med gårdens får och till tävling när tid medges. Vi har cirka 50 tackor. Att ta hand om dem och träna & tävla med hundarna är en livsstil och ett stort intresse hos mig.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS